Bildgalleri
Här är det tänkt att bygga upp en bilddatabas med bilder från Ångermanland.
Till att börja med kommer alla bilder att samlas under samma rubrik. Allteftersom databasen växer kommer den att idelas i olika underkategorier t.ex. Porträttgalleri, innemiljöer, utemiljöer, arbetsmiljöer o.s.v.
Det kommer också att bli möjligt att skicka in bilder på okända personer för identifiering, alltså en "Fotoefterlysning".

Folkja småskola 1927

Större bild

På bilden finns läraren Disa Engström. Elevernas namn är okända. Folkja småskola fanns kvar till början av 1930-talet då undervisningen flyttades till den nybyggda skolan på Vallen vid Nora Kyrka. Huset där skolan var lokaliserad finns fortfarande kvar. Bildens ägare är Örjan Öberg, Härnösand.

Ett hem i Dalom före förra sekelskiftet

Större bild

Bildden visar en interiör från ett hem i Dalom på Hemsön, utanför Härnösand, någon gång före förra sekelskiftet. Vid spinnrocken sitter Greta Cajsa Öhman. De övriga på bilden är hennes döttrar. Greta Cajsa hette som flicka Dalenius, född 1824 och död 1908. Hon var gift med Hans Magnus Öhman, född 1824 och död 7 oktober 1896. De hade sju barn, varav tre finns på bilden, Johanna Vilhelmina, född 1861 och Anna Märta, född 1855 samt Katarina Kristina, född 1852. Bildens ägare är Rigmor Öberg, Härnösand.

Bilder från Åbord

Större bild


Större bild

Mina morföräldrar arrenderade ett jordbruk på Åbord, en ö mitt emot Utansjö. Jag tror att det var Väja AB eller Konsul Ekman som ägde jordbruket. Här är familjen framför boningshuset med några av hästarna. Från vänster står min mormor Frida Olsson, född Nylander år 1887, därefter dottern Gunvor född 1914, sonen Gunhard född 1918, min mor Gurli Olsson född 1911, morfar Bror Olsson född 1886 och sittande på hästen yngasta dottern Karin född 1924.
Skulle gärna vilja veta mer om Åbord. Jag kommer ihåg att vi åkte med älvbåtarna när vi skulle besöka morfars.
Övre bilden:
Mina föräldrar gifte sig hemma hos morfars på Åbord den 15 maj 1932. Mamma Gurli Olsson född Olsson 1911, min far Knut Olsson född 1906.
Bildernas ägare Mari-Anne Lundin, Sollefteå.
Är det någon som vet något om Åbord, skicka ett mail till ÖRJAN ÖBERG så förmedlas detta till bildernas ägare.

Flygfoton över Åbord 1943 och 1972

Större bildStörre bild


Taxibil från Bäckland 1929

Större bild

Bilden visar Arthur Verner Wiklund och hans hustru Nelly Mathilda född Bystedt från Judeby framför Verners taxibil (Citroen) utanför deras första hem som var Verners föräldrahem i Bäckland, Högsjö socken. De flyttade sedemera till Näs i samma socken och därefter till Härnösand.
Bildens ägare Svenolle Wiklund, Upplands Väsby.
Bröllop 1929

Större bild

Bilden är tagen vid Arthur Verner och Nelly Mathilda Wiklunds bröllop den 7 september 1929 på min morfars och mormors torpställe i Judeby. Bröllopet varade enligt hörsägen i 3 dagar. Endast ett fåtal av gästerna är ännu i livet.
Bildens ägare Svenolle Wiklund, Upplands Väsby.
Boden 1914

Större bild

Bilden är tagen i Boden, september 1914. Sjukvårdssoldaten stående till vänster är Petrus Öberg som då bodde i Berge, Nora. De andra soldaterna är okända.
Bildens ägare Örjan Öberg, Härnösand.

Bilder ur Cajsa Thornbergs fotoalbum


Större bild

Farfar
Anders Axel Thornberg.
f 1873-08-04;
Grundsunda, Husum.


Större bild

Farmor
Maria Margareta Svensson.
Född 1899-10-15.
Skäfthammars sn, Gimo.

Några nytagna bilder från miljöer där mina förfäder arbetat.

Större bild

Gålsjö Bruk

Större bild

Arbetarebaracker vid Gålsjö Bruk

Större bildStörre bild


Upphittade bilder
Dessa bilder har skickats till Ångermanlandsrötter av en person som hittat dem i en sopcontainer för c:a 25 år sedan. Hon tyckte då att det var synd att så fina bilder skulle gå till intet.... När hon för en tid sedan såg bilderna i samband med en röjning, tyckte hon likadant.
Eftersom bilderna är tagna i Sollefteå tyckte hon att de skulle "platsa" på Ångermanlandsrötter.
Är det någon som känner igen personerna på bilderna. Kontakta i så fall Ångermanlandsrötter.


Större bild

Fotograf:
Theres Karlström, Sollefteå
På bildens baksida står namnet Gunhild Gudmundsson

Större bild

Fotograf:
Theres Karlström, Sollefteå
På bildens framsida står namnet Märit Eriksson 1915

Större bild

Fotograf:
Theres Karlström, Sollefteå

Större bild

Fotograf:
Theres Karlström, Sollefteå

Större bild

Fotograf:
Amanda Sandberg, Sollefteå

Större bild

Fotograf:
Amanda Sandberg, Sollefteå

Efterlysning

Större bild

Är det någon som känner till något om denna bild.
T.ex. vilka personerna är och var och när fotografiet är taget.
Vad jag vet är, att paret längst till vänster är mina farföräldrar. Farmor som sitter med ett litet barn i sitt knä hette Ragnhild, född Björkstrand, och kom från Matfors i Medelpad. Min farfar som står bakom henne, hette Lars Albert Elofsson och var född i Bollstabruk i Ångermanland. Deras hemort blev sedan Nyland i Ytterlännäs församling.
Tackar för alla svar.
Monica Elofsson de Rezende. epost

Karin Wassdahls porträttsamling


Klassfoto från Åbords skola

Större bild

På denna bild är två personer identifierade. Trea från vänster i främre raden är Anna Elisabeth Lind. Längst till höger i samma rad är hennes bror Gustav Valdemar Lind. Bägge är syskon till Tord Linds far.
Bildens ägare Tord Lind, Hemsön.
Bilden är skannad från ett urklipp ur Västernorrlands Allehanda 16/2 1972.

En av Ångermanlandsrötters läsare har hört av sig angående denna bild. Hon har varit på Sambiblioteket i Härnösand och sökt fram det nummer av Västernorrlands Allahanda som bilden var införd i. Texten under bilden lyder:
Här är skolbarnen på Åbord 1911. I dag är ön obebodd, men på den tiden fanns en hel del människor på den idylliska ön ute i Ångermanälven, mitt emot Utansjö. I bakre raden i mitten syns läraren, fru Höglund. Bilden visar skolans samtliga barn det året. Fru Ester Öberg i Kramfors, som själv står längst till vänster i bakre raden, har lånat oss kortet.

Efterlysning

Större bild

Fotograf:
Bäckmans Atelier, Nordmaling

Så här skriver en av Ångermanlandsrötters läsare:
Jag hittade ett gammalt foto på okänd person, när jag gjorde mitt äldre-foton-album. Från 1930-talet taget av Bäckmans Atelier i Nordmaling. Ingen av mammas systrar vad jag kan se. Men hon hade nio stycken och ett par har jag aldrig sett. Lydia, Elin och Eva. Eva kanske I så fall heter hon Kristoffersson i efternamn. Det kan också vara någon arbetskamrat från Järved. En väninna hade hon som hette Ingeborg och senare kom att flytta till Hovmantorp och arbeta på glasbruket där.

Så här skriver en läsare:
Hej!
Kvinnan på fotot från Bäckmans Atelier, Nordmaling känner jag inte igen, men däremot kan jag komma med ett förslag när kvinnan kan vara född. Fotot är absolut inte från 1930-talet, utan däremot från ca 1915. Kvinnan ser ut att vara i 25-års åldern. Det betyder att hon kan vara född kring 1890.
Är det någon som känner igen personen på bilden, kontakta Ångermanlandsrötter.

Måvikens sågverk
En av Ångermanlandsrötters läsare har skickat in dessa bilder från Måvikens sågverk. Är det någon av våra läsare som vet något om Måvikens sågverk?
kontakta i så fall Ångermanlandsrötter.

Större bild


Större bild

2010.02.06
Hej!
Kom just in på Ångemanlandsrötter och såg efterlysningen om Måvikens sågverk.
På den mycket trevliga hemsidan
nordingra.nu finns under Vår bygd/Historia/Sågverksepoken berättat lite om bland annat Måvikens sågverk. Dessutom finns på platsen, dvs. i Måviken en mycket trevligt anlagd promenad där det berättas en hel del om sågverket.
Min morfar och hans söner arbetade på 10-, 20- och 30-talet på sågverket med att bland annat lasta props på båter för transport till England. Min mor och hennes systrar gick med lunchmat varje dag till de arbetande.
Familjen bodde i Mjällom.
Mvh
Håkan

Fyra målare på samma bild.

Större bild

Bildden visar en interiör från ett hem i Tjärned, Nora. Av allt att döma verkar det vara någon slags fest eller firande. Det kan vara min pappas 40-årsdag 1/3 1933. Personerna är från vänster min farfar målaren/torparen Per Öberg, hans hustru Kristina Barbara Dahlén, min farbror målaren Efraim Öberg, hans hustru Ebba Grafström samt min pappa målare Petrus Emanuel Öberg. Den fjärde målaren återfinner vi i porträttet på väggen. Det är min pappas morfar målaren Magnus Dahlén.
Bildens ägare är Örjan Öberg, Härnösand.


Du som har bilder som du vill visa här, skicka dem till ÖRJAN ÖBERG
Har du ej möjlighet att skicka bilder med e-post, skicka ett mejl, så kommer vi överens om hur du ska gjöra.


Tillbaka


Denna sida uppdaterades senast 2009.12.15.