Stig Ossian Ericson


För en tid sedan satt jag och läste den utmärkta boken Norrländsk Uppslagsbok. Där fann jag att Stig Ossian Ericson, skådespelaren (Fader Fouras i "Fångarna på fortet"), är född i Härnösand. Då bestämde jag mig för att se vad hans anor bestod av. Nu till lite fakta om Stig Ossian Ericson:
Han föddes 1923 den 7 september i Härnösands församling. Fadern, Nils Ruben Hilding Ossian, var prästson och arbetade som läroverksadjunkt, troligtvis vid Härnösands Högre Allmänna Läroverk (nuvarande Landgrenskolan). Modern, Ebba Margareta Widmark, var officersdotter och kom från Ljusdal. När Stig Ossian var c:a ett år gammal flyttade familjen till Nyköping. Det var där Stig Ossian fick gå i skola.
Det tycktes först som om han skulle följa sin fars fotspår. Stig Ossian blev med tiden lärare i matematik, fysik och teknik med anställning i Uppsala. 1953 tog han en filosofie ämbetsexamen i Uppsala. Samma år började han som regissörsassistent åt Ingmar Bergman vid filmatiseringen av "Hamnstad". 1962 lade han lärarkarriären på hyllan och började på heltid med skådespeleri.
Han har oftast spelat med i olika pjäser på Kungliga Dramatiska Teatern. Bland annat: "Vem är rädd för Virgina Woolf?". Hans debut som regissör var i revyn "Tut" 1958 på Casinoteatern. En av hans största framgångar nådde han med den själv skrivna farsen från 1976: "Gud bevare omgivningen när en människa får en idé".
Han har även haft biroller i ett flertal filmer och TV-serier. Men han är nog mest känd som "Fader Fouras" i TV4:s soccé "Fångarna på fortet"

Ovanstående biografi över Stig Ossian Ericson är skriven av Björn Thunberg, och var publicerad i Härnösands släktforskares medlemstidning "Bäfvernytt" nr 19, utgiven december 1998.


Tillbaka