Lars Bergström-Hovfotograf


Föddes 1902 10/12 i Frösö församling i Jämtlands län med namnet Lars Wilhelm, död 1988 5/4 i Härnösand. Hovfotograf. Utbildad hos den kände fotografen Ferdinand Florén, Stockholm, därefter några år egen atejé i Helsingborg och från år 1925 i Härnösand. Hovfotograf för Gustav V år 1938. Amatörteaterregissör, uppläsare främst av Janne Vängman-historier. Hans ateljé var belägen på Trädgårdsgatan i ett hus för länge sedan rivet, där nuvarande Cityhotellet har sin ingång. Hans ateljéutrustning och samlade produktion finns att beskåda på Länsmuseet i Härnösand.
Gift 1929 27/4 med Vivi (Vivan) Ingeborg Linnéa Lundblad, född 1902 16/3 i Strömsnäs bruk, Småland. Död 1982 6/5 Nora, Ångermanland. Fru Bergström var mycket textilt intresserad men arbetade även med silver och tenn.
Följande barn föddes i äktenskapet:
-Gunnel Kristina 1929 26/1
-Lars Torsten Immanuel 1930 12/10
-Per Olof 1936 28/7
-Anna Lena 1945 5/3
Sonen Lars berättar om sin far:
En källa till förtret brukar vara julgransbelysningen. Det bestående minnet av hans barndoms jular är fadern, sittande i en djungel av sladdar, skruvande på ljus.
Detta skedde alltid kvällen före julafton. På den tiden var det så att alla jularrangemang skulle ordnas just den kvällen.
- Vem fan var det som tog ned julgransbelysningen så slarvigt förra året? Hur i ... kan en människa vara så opraktisk? Bara ett enda strul avv alla sladdar. Det ser ut som ett garnnystan.
- Det var du själv som plockade ner ljusen, inflikade mor lågmält.
- Jag! Jag har aldrig plockat ner några ljus.
- Joodå, det är alltid du som sköter ljusen, och det är det enda du hjälper till med på julen.
- Det är naturligtvis någon av ungarna som varit framme och klåfingrat!
Timme efter timme pågick arbetet med att trassla ut garnnystanet, det slutade nästan alltid med att alla lampor var trasiga och man fick ringa Kempes elektriska. Den elektriska karl´n blev lika obligatorisk i barndomshemmet som jultomten.
Lars berättar vidare att denna otekniska gåva även följt honom varje jul.
I hovfotografens antavla finns flera prästsläkter såsom Staaf, Wagelin och Backman. Den sistes hustru av kanske ännu mer udda ursprung. Namnet Agorander härstammar från en, från Sydamerika härstammande styrman, som späd upphittad på ett torg, därav namnet (Agorander = torg). Lystrande till namnet Juan. Vid dopet till protenstatismen ändrat till Johan och för att hedra vår kung tillades senare även namnet Gustav. Sedemera befälhavare på en proviantskuta i Finska kriget 1889 - 90 och död där.

Ovanstående biografi över Lars Bergström var publicerad i Härnösands släktforskares medlemstidning "Bäfvernytt" nr 17, utgiven december 1997.


Tillbaka