Jean Olof Jonas Börlin.

Den 13 mars1893 föddes Jean Olof Jonas Börlin här i vår stad. Föräldrar var sjökapten Jonas Börlin och hans hustru Davida Nenzén då boendes på Skeppsbron. Han var en av fyra söner. Sin uppväxt fick han dock i Stockholm hos släktingar.
Här växte intresset för dans och som elev till Gunhild Rosén vid Kungliga teaterns balettskola påbörjades en lysande bana. Han studerade även för den spanske balettmästaren José Otéro och den moderna balettkonsten skapare ryssen Michail Fokin.
År 1918 for han till Köpenhamn och studerade för Fokin privat. Här mötte han den skånske godsägaren Rolf de Maré, med vars ekonomiska stöd han ledde truppen "Les Ballets Suédois", vilken 1920 - 24 omväxlande upprörde och hänförde publiken i Europa och USA. Här utförde Jean samtliga manliga huvudroller och komponerade koreografin till ett flertal av balettera.
Hela hans produktiva tid var knappt 5 år, han gjorde då ca 25 baletter. Även för Kungliga teatern i Stockholm satte han upp ett par baletter, bl.a. originalverket Bergakungen.
"Les Ballets Suédois", Börlins skapelse, var en resande experimentscen för 1920-talets olika -ismer och en scen, där många av nuets berömda kompositörer, författare, målare och filmregissörer fick göra sina första lärospån. Ingen svensk har i nyare tid gjort svensk balettkonst så känd i Europa och Förenta staterna som Börlin och han hör till de få svenskar vars namn finns inskrivet i balettens historia. Efter upplösningen av "Les Ballets Suédois" 1925 fortsatte Börlin att ge soloaftnar, han spelade till och med in en film 1925 "Le Voyage Imaginaire". Han for till Brasilien för att där försöka starta ett dansinstitut, men utbränd i förtid och tärd av sjukdom tvingades han återvända till New York där han avled 1930 den 6 december. Han stoft fördes till Paris och han hedrades med en stadsbegravning.

Ovanstående biografi över Jean Börlin är författad av Agneta Olofsson och publicerad i Härnösands släktforskares medlemstidning "Bäfvernytt" inför 100-årsminnet av hans födelse.


Tillbaka